spider ink studio

Мандала или свещенните геометрични символи

Picture of Иван Иванов

Иван Иванов

1

  Много от Вас са виждали в нета  красиви геометрични фигури, изпълнени с баланс, симетрия и хармония. До преди няколко години можехме да ги видим изобразени на храмове и предмети тясно свързани с  индуизма и будизма. Напоследък обаче виждаме все по-честото им изпълнение върху човешкото тяло под формата на татуировки. Истината е че мандалите не само изглеждат страхотно, а имат дълбок смисъл и символика.

3

  Мандала  (Санскрит: मण्डल “същина” + “има” или “съдържа“, също се превежда като “кръг-обиколка” или “завършване“) е духовен и ритуален символ в индийските религии, изобразяващ вселената. Най-общо “мандала” се нарича всяка геометрична композиция, графика или диаграма, която представлява космоса. Основната форма на повечето мандали представлява квадрат със четири врати, водещи към равномерно разделен кръг с централна точка. Всяка врата има формата на Т.

   С времето радиалния дизайн на мандала преминава и към други култури като отново служи за изобразяване на култа към определено божество. Силно напомнящи на мандала са изображенията на келтският кръст, молитвената броеница, ореола, ореолните сияния над някои изображения, окулус на купола на Пантеона в Рим, короната от тръни на Исус,  прозорците розетки в катедралите и особено в дизайна на катедралата Нотър Дам дьо Шартър.

mandala-idei-zatatuirovki-tattoo-studio18

Според някои, завръщането и ре-интерпретирането на мандала в модерното западно мислене се дължи на психоаналитика Карл Юнг. В неговото пионерско изследване на несъзнателното мислене в неговите рисунки. Юнг обърнал внимание, че фигурата кръг постоянно изплувала в скиците и обобщил. Фигурите, който рисувал му имали силно влияние в този момент. Юнг открил, че всъщност фигурите, които рисува са мандала и в автобиографията си споменава:

” Скицирах в моят скицник малка кръгла рисунка всяка сутрин, която изглеждаше, че кореспондира със вътрешното ми състояние в този момент. Постепенно открих, какво всъщност е мандала, мандала е Аз-ът, цялостта на личността, в която, ако всичко върви добре, то мандала ще бъде хармонична “.

Юнг забелязал, че нуждата да направи мандала изниква в моментите на интензивно личностно израстване. Тяхната поява показва дълбок ре-балансиращ процес в изграждането на психиката. Резултатът от процеса е по-комплексна и интегрирана личност.

След толкова информация вече смело може да ползвате мандала за татуировки, мандалите изглеждат уникално, когато са изобразени на тяло.  Ние смятаме, че татуировката мандала е една от най-хармоничните хармоничните рисунки, особено за жени.  За вас сме подбрали 34 идеи за татуировки от стила мандала. Разглеждайте споделяйте и не се колебайте да ни питате, представилите на студиото за татуировки ще се радват да Ви отговорят и изрисуват.

Статията е в процес на разработка, очаквайте още!

Още идеи за татуировки

Идеи за татуировки Уналоме

Идеи за татуировки Уналоме

Уналоме – идеи за татуировки и символика Здравейте приятели и фенове на татуировките. В тази статия ще ви представим по-обстойно смисълът зад стила “Уналоме”(англ. Unalome). 

Прочетете повече »

Подари татуировка

Споделете

Facebook
WhatsApp
Telegram

Актуално

Нашите приятели

вижте още

Може да ви е интересно..

Всичко за татуировките –
съвети, идеи и модели.

София,
ж.к. Младост 3,
блок 342 – партер
Телефон: 0879136900
Имейл: studio@spider-ink.com