spider ink studio

Татуировки звезди – значение, история и модерни интерпретации – част I

Picture of Иван Иванов

Иван Иванов

erback_art_print_807

  През коледните и новогодишните празници, звездата върху всяка елха ни напомняше за най-положителната човешка емоция – надеждата. Звездите винаги са се използвали като символ на силна емоция или религиозни нагласи – доброта, светлина, високи цели, надежда, красота и отдалеченост и др. Значението на символа зависи от типа звезда, посоката, а при татуировката е от голямо значение и мястото, на което ще се татуира типа звезда. На няколко етапа ще разгледаме и обобщим различни типове звезди, тяхното значение, произход и модерното им възприемане….. ще включим дори и морската звезда, за да не разочароваме по-капризните ни читатели. 🙂

 Разбира се, има много начини да се интерпретира значението на даден символ и винаги истината ще остане субективна. Ние ще разгледаме общоприетите истини, по-известните типове звезди, както и позициите за татуиране при различните националностти и религии. Както всяка друга татуировка, звездите могат да нямат точно обособено значение, носителят може да вижда в тях красота, симетрия, простота и възможност да послужат като фон за по-голяма композиция.

Пентаграм

Пентаграм 
Ще започнем обиколката с рисунка, която направихме точно преди коледа и ни вдъхнови да започнем статията – пентаграм. В началото пентаграмът е символизирал мъжкото и женското начало, но с течение на времето това доста се е променило. Църквата се борила с езичеството, като обявявала техните богове и богини, също и техните свещени символи, за зло. В тази битка тризъбецът на Посейдон става вила на Дявола, островърхата шапка на мъдреца става магьосническа и вещерска, а пентаграмът – знак на Дявола.

Пентаграмът се чете по два начина, в зависимост от посоката към която сочи. Пентаграм, който сочи нагоре е символ на надеждата и добротата. При сатанизма обърнат надолу пентаграм се възприема като мимикрия на козел, който е символ на дявола.

witch

Може би едно от най-интересните възприятия на пентаграма е във Вещерството. Според древното вещерство пентаграма служи за доставяне на енергия. Ако пентаграмът седи в кръг (кръгът служи за ограничаване на териотрия) енергията ще се концентрира единствено в кръгът и в центъра на пентаграмата. По-този начин вещицата ще има необходимата сила (енергия) за да постигне своите цели. При съчетаването на християнското възприятие за пентаграма и вещерството, ще получим уникална символика, подходяща за модерната жена. Можем да интерпретираме пентаграмът, сочещ нагоре, като символ на добрата вещица, а този, който сочи надолу като знака на лошата вещица.

Както споменахме по-горе, някои композиции просто изглеждат яко и не значат нищо. Ние лично сме фенове на смисъла в рисунките, но красотата също е много важна. Най-силната татуировка е тази, която запалва определена емоция, когато я погледнеш. Всеки влага своя символика в рисунките и дори едно значение да е общоприето, нищо не може да промени субективното възприятие на определен символ. Харесвайте и споделяйте статията с ваши приятли.

Подари татуировка

Споделете

Facebook
WhatsApp
Telegram

Актуално

Нашите приятели

вижте още

Може да ви е интересно..

Идеи за татуировки за двойки

Приятели, точно преди празника на влюбените ви представяме подбрана колекция с идеи за татуировки за двойки на различни

Идеи за татуировки с корони

Власт, отговорност, самочувствие, сила на духа, гордост – това са първите неща, които ни хрумват, когато видим корона. 

Всичко за татуировките –
съвети, идеи и модели.

София,
ж.к. Младост 3,
блок 342 – партер
Телефон: 0879136900
Имейл: studio@spider-ink.com